Bro Café

Bro Cafe. Her fotograferet i 1973

På Frederiks Alle, lige ved Frederiksbroen, ligger et stykke uforanderligt aarhushistorie: Bro Caféen. Hvis man gennemgår lokalarkivets billedsamling, kan man ikke undgå at bemærke, at Bro Caféen har været et særdeles yndet motiv for fotografer igennem tiden. Hvad man heller ikke kan undgå at bemærke er, at bygningen, der huser Bro Caféen, stort set forbliver uforandret igennem de mere end 100 år, hvor denne bygning er blevet både malet (!) og fotograferet. Det eneste, der ændrer sig, er vegetationen og byen rundt om, der gennemgår en voldsom udvikling igennem det forrige århundrede. Men den lille gule bygning på Frederiks Alle 61 forbliver den samme i alle årene.

Frederiks Alle som den så ud i 1910. Nr. 61 kan tydeligt ses, som det sidste hus på venstre hånd, lige inden Frederiksbroen.

Erhvervs – og byggestyrelsen angiver bygningen, som i dag huser Bro Caféen, til at være opført i 1887 med det formål at huse ’hotel, restaurant, vaskeri, frisør og anden servicevirksomhed’. Hvad der befandt sig i huset i dets 12 første år, har jeg ikke kunnet finde ud af. Men i 1899 åbnede ”Skyttes Gæstgiveri” dørene for de tørstige aarhusianere på Frederiks Alle 61, og det blev for første gang muligt at nyde en øl i det hyggelige hus ved banegraven. Før N. M. Skytte, som stedets første ejer hed, åbnede sit gæstgiveri, havde han drevet ”Skyttes Hotel” i Skive.  Det var med andre ord en skibonit, der var stedets første ejer. Hvilken slags kunder der frekventerede Skyttes Gæstgiveri må stå hen i det uvisse. Men man kan dog formode, at nærheden til togbanen har haft en betydning. N. M. Skytte ulejligede sig heller ikke med at annoncere i de lokale dagblade. Det er derfor meget lidt vi ved om stedet i dets første år.

På denne akvarel fra 1903 af Frederiksbroens nordlige ende, ser man tydeligt Skyttes Gæstgiveri som det sidste hus på venstre hånd. Som man kan se, ligner bygningen sig selv, som den ser ud den dag i dag.

På et tidspunkt mellem 1916 og 1918 fik Frederiks Alle 61 ny ejer og dermed sit nuværende navn: Bro Café. J. J. Post hed den nye indehaver. Før han åbnede Bro Cafeen i Frederiks Alle 61, havde han drevet værtshus lige på den anden side af Frederiksbroen siden 1902. Ja, det var sådan set genboen, der overtog stedet. En pudsig detalje i den forbindelse var, at J. J. Posts første værtshus også havde båret navnet ”Bro Café”. Denne Bro Café var dog så uheldig at befinde sig på den forkerte side af Hallsvej. Så da hele den ene side af Hallsvej blev revet ned, og gaden blev forvandlet til Hallssti for at gøre plads til udvidelsen af banegraven, røg den første Bro Cafe med i faldet. Dette skete i 1916. I oktober 1918 kunne man i Aarhus Stiftstidende læse følgende:

”En Pige kan faa Plads fra 7 Morgen til 3 Eftermiddag i ’Brokaféen’,
Frederiksallé 61 a. J. J. Post”.

Man kan altså konkludere, at J. J. Post overtog huset på Frederiks Alle 61 i tidsrummet mellem banegravens udvidelse og annoncen i Aarhus Stiftstidende. Men bortset fra denne jobannonce sås der ikke mere til Bro Cafeen i de lokale medier i årene derefter.

I 1923 flyttede J. J. Post til ”Cafe Lunden” i Høeg Guldbergsgade og overlod i stedet Bro Caféen til en kvinde ved navn Ane Mette Jensen, der drev det videre i samme navn.

Bro Cafeen i 1925, et par år efter Ane Mette Jensens overtagelse. Her er Frederiks Alle fotograferet mod nord, henover Frederiksbroen. Bro Cafeen ses tydeligt som det første hus på højre hånd. På dette tidspunkt havde gavlen endnu ikke fået påmalet stedets navn.

Den 5. februar 1926 annoncerede hun i Aarhus Stiftstidende:

”Serveringsjomfru kan faa Plads som Afløser hver anden Dag. Samme sted søges 4-5 solide Pensionærer. ’Brocaféen’, Frederiksallé 61”

Af denne annonce kan man nok udlede, at det ikke har været den mest lukrative cafe i Aarhus, når Ane fandt det nødvendigt at annoncere efter ’pensionærer’. Men hun vedblev med at drive stedet i en årrække herefter, dog med skiftende bestyrere undervejs.

En af bestyrerne, Christen Skov Christensen, blev indehaver af stedet i 1936. Han drev stedet i flere årtier på sin egen specielle facon indtil engang i midten af 60’erne. I folkemunde fik han øgenavnet ”Bundskraberen”. Han var efter sigende urimelig nærig, vedligeholdte ikke udslidt inventar, og han renoverede ikke de uhumske toiletter. Rygtet vil endda vide, at han henfaldt til at hælde efterladte snapse – og vinrester tilbage i flaskerne!

Bro Cafeen i "Bundskraberens" tid. Her fotograferet i 1955.

I 1970’erne og frem til midten af 80’erne levede Bro Caféen en diskret tilværelse som ét værtshus blandt mange andre. Men i midten af 80’erne var Bro Caféen lukket i flere år, da der var usikkerhed om kvarterets skæbne. Man frygtede, at bygningen på Frederiks Alle 61 risikerede at blive revet ned i forbindelse med en modernisering. Så galt gik det heldigvis ikke, og stedet blev i 1992 renoveret og genåbnet.

Bro Cafeen i 1987, imens dens skæbne endnu var uvis.

I dag drives det lille værtshus af Christian Bruun, der har drevet Bro Caféen siden midten af 90’erne. Han lavede den ændring af stedet i 2007, i forbindelse med rygelovens indførelse, at han lukkede overetagen i bygningen, således at Bro Caféens areal blev småt nok til, at man fortsat måtte ryge der. I 1999 var Bro Cafeen for en stund, ufrivilligt, i de lokale medier, da en 38-årig mand valgte at overfalde såvel ejer som en servitrice på cafeen. Efterfølgende overfaldt han også en politibetjent. Han blev dog efterfølgende buret inde! Heldigvis er Bro Cafeen ikke et sted for den slags baryler, og den nævnte episode er en enlig svale i avisernes arkiver. I dag er Bro Cafeen mest et sted for et publikum, der har rundet de 30 år, og som kan lide at nyde en pilsner i en af byens hyggeligste og ældste beværtninger – men det yngre publikum viser sig også – især i weekenderne. Og om sommeren kan man nyde solen og sin øl på den lille terrasse foran gavlen på det lille gule hus – siddende i sin egen aarhusianske tidslomme og se verden flyve forbi på Frederiks Alle.

Og således tager den sig ud i det nye årtusinde! Bemærk, at gavludsmykningen, over årene, er blevet noget rigere, men bortset fra det, så ligner Bro Cafeen sig selv.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Alle, Bro Cafe. Bogmærk permalinket.

2 svar til Bro Café

 1. Dorthe Møller siger:

  Hej. Jeg har med interesse læst artiklen om Bro Cafeen, og vil gerne vide om der mon findes flere billeder og historier – gerne i perioden sidst i fyrrerne og først i halvtredserne. Min mor, som døde i 1984, var servitrice der. Hun hed Åse Jørgensen og blev kaldt “Jørgen”.
  Jeg har spurgt på Bro Cafeen, men de mener ikke de har billeder liggende.
  med venlig hilsen
  Dorthe møller

  • Bodegakultur siger:

   Hej Dorthe. Tak for din kommentar. Jeg har gennemsøgt lokalarkivet nede på hovedbiblioteket i Aarhus. Bro Cafeen har været et yndet motiv i årenes løb, men desværre er det kun facaden der er mange billeder af. Billeder inde fra selve cafeen er det derimod svært at finde. Jeg har medtaget alle de billeder jeg kunne finde her på siden.
   Mvh
   Nikolaj

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s