Guldborg

Dette fine billede fra lokalsamlingen viser 'Cafe Guldborg' som den så ud i 1942.

Værtshuset Guldborg hører til blandt de mindste af byens ældste værtshuse. Det lille værtshus har samtidig til huse i en af de ældste bygninger blandt de gamle barer og bodegaer – helt tilbage i 1877 er huset opført. Selve Vesterbrogade, hvor Guldborg ligger og putter sig mellem væsentligt højere bygninger, er anlagt i 1860. Gaden forbandt området vest for den lille træbro (’Vesterbroen’) der løb over Hesselbækken, der i dag løber igennem Botanisk Have, med kvægtorvet i det, der dengang var i udkanten af Aarhus. Kvægtorvet, der i dag hedder Vesterbro Torv, har altid spillet en stor rolle for erhvervs og forretningslivet i Vesterbrogade og således også for den lille beværtning Guldborg.

De handlende på Kvægtorvet - idag Vesterbro Torv - anno 1902.

Det er svært at vide med sikkerhed, hvornår værtshuset i Vesterbrogade 20 kom til at hedde Guldborg – og hvorfor det fik det navn. Første gang navnet ses i arkiverne er i 1912. Det er dog ganske vist, at der allerede tidligere blev drevet en eller anden form for restauration på adressen. Højest sandsynligt skal man helt tilbage til starten af 1880’erne (visse artikler siger 1882) for at finde åbningsåret for udskænkning i Vesterbrogade 20. Det er også ganske vist, at stedet fik bevilling i 1907, da de første bevillinger i Aarhus blev udstedt. Men om stedet har heddet Guldborg i hele perioden kan ikke fastslås, men det kan bestemt heller ikke afvises!

Vesterbrogade fotograferet i 1907, året for Guldborgs bevilling. Der ses travl hestevogns-trafik fra kvægtorvet. Nr. 20 ligger lige efter den høje lyse bygning med den hvide markise.

I stedets første år har det dog næppe været øl, der har været den primære årsag til, at folk aflagde den lille restauration et besøg. I forbindelse med at de forskellige landmænd i og omkring Aarhus har skullet sælge deres dyr på kvægtorvet, fortælles det, at kuskene, når de havde opstaldet hestene i Saltholmgade, satte sig til rette på Guldborg og nød en varm ret. Der har dog muligvis også sneget sig en øl med i samme ombæring.

Livilig aktivitet på Kvægtorvet i 1905. Man kan forestille sig, at aktiviteten også har været livlig i Vesterbrogade 20 denne dag.

Første gang Guldborg annoncerede i de lokale medier var i 1916 i Aarhus Stiftstidende:

”Cafe ’Guldborg’, Vesterbrogade 80, anbefales. Overinspektør C. C. Thislund”

En meget kort og præcis annonce, som stedets daværende ejer C. C. Thislund havde indrykket, må man sige. Bemærk i øvrigt at Guldborg dengang havde adresse på Vesterbrogade 80. Der er dog tale om samme sted som i dag – Vesterbrogade blev senere omnummereret således, at Guldborg fik nr. 20, som den stadig har.

At Guldborgs første klientel bestod af landmænd fra de omkringliggende gårde, kan man se i den følgende artikel fra Aarhus Stiftstidende d. 8. november 1916. Men man kan også se, at stedet derudover nok også har været lidt af en røverhule og næppe et sted, byens bedre borgerskab besøgte.

”En Gaardejer fra Omegnen traf 2 unge Mænd paa Café ’Guldborg’ og kom i Selskab med dem. Han tog med dem i en Taxa, og heri frastjal de ham hans Tegnebog med 800 Kroner, hvorefter de stak af. De blev dog fundet næste Dag og Pengene tilbageleveret.”

Bemærk beløbet. 800 kr. har ganske givet været en mindre formue på daværende tidspunkt, og den nævnte gårdejer har sikkert haft dagens omsætning fra kvægtorvet på sig, da han blev bestjålet.

Vesterbrogade i C. C. Thislunds tid. Her fotograferet i 1920.

Efter overinspektør C. C. Thislund skiftede Guldborg ejer en enkelt gang, inden en N. M. Brinch overtog stedet i 1928. Han bestyrede Guldborg helt indtil 1958 og sad således i hele 30 år på Vesterbrogade 20. Det har ikke været muligt at finde ud af meget om denne Brinch, og Guldborg ser ud til at have levet et stille liv i den periode – på trods af krig og kriser. Han har ikke fundet det nødvendigt at reklamere med sit værtshus i de lokale medier. Mange af de andre værtshuse, som bliver beskrevet her, skiftede, i modsætning til Guldborg, ejere mange gange i denne periode. Men N. M. Brinch var standhaftig.

...og her mange år senere, i november 1982.

Vesterbrogade har siden 1877, hvor huset i nr. 20 blev bygget, skiftet udseende en del gange. Guldborg har også fået enkelte ansigtsløftninger. Men som det ses på billedet fra 1942, er der dog ikke tale om deciderede revolutioner. Siden N. M. Brinch har stedet skiftet ejer en håndfuld gange, og man fornærmer nok ingen ved at påstå, at klientellet også er blevet skiftet ud i mellemtiden. Der er ikke kvægtorv på Vesterbro Torv længere, og der er næppe mange landmænd, som dagligt slår et smut forbi Guldborg. Derimod er der et fast stampublikum, som dog også får selskab af et væsentligt yngre publikum, når ugen er ved at gå på hæld.

I de senere år har Guldborg forsøgt sig med forskellige fornyende tiltag. Således var den for et par år siden i en kort periode det eneste reelle morgenværtshus.  Fra onsdag til søndag havde det lille sted allerede åbent fra kl.5. Desværre stoppede denne specielle ordning igen.

Morgenværtshus eller ej – Guldborg er stadig et besøg værd – om ikke andet så for at opleve at blive sendt 50 år tilbage i tiden med den helt særlige Guldborgspecialitet; Lokum i gården! Og så naturligvis også på grund af det fornemme spiritusudvalg, de kolde øl og den hyggelige stemning!

Guldborg anno 2011.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Alle, Guldborg. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s