Jægerhytten

Jægerhytten i Jægergårdsgade. Fotograferet ved sommertid, med fortorvsservernig. Her et foto af nyere dato.

På trods af en beliggenhed midt på Aarhus’ værtshusgade par excellence (i hvert fald efter cafeernes indtog i latinerkvarteret), på en af byens travleste indkøbsgader, Jægergårdsgade, er det småt med informationer, som den gode Jægerhytte har efterladt sig i arkiverne og aviserne.

Bygningen, der huser Jægerhytten er opført i 1889 og befinder sig på Jægergaardsgade 61. Tidligere hed adressen Jægergaardsvej 61, opkaldt efter Jægergården, der var en afbyggergård til Marselisborg, opført i 1724. I 1700’tallet var Frederiksbjerg, som Jægergårdsgade med lidt god vilje befinder sig på, stadig kun en skov. Men det ændrede sig hurtigt op igennem 1800’tallet. Indtil 1910 befandt Jægergaarden sig på Jægergaardsvej, men den blev revet ned, da DSB skulle udvide med et nyt kontorhus. I takt med at byen udvidede sig, blev gaden døbt om til det lidt mere urbane; Jægergårdsgade. Det er nok ikke forkert at antage, at Jægerhytten, ligesom gaden, er opkaldt efter Jægergaarden.

Jægergårdsgade set fra M. P Bruunsgade mod vest. Billedet er taget efter år 2000.

Man ser ikke restauration i bygningen på Jægergaardsvej 61 før 1920. Det har nok haft den naturlige årsag, at nabohuset i nr. 59 siden 1899 havde været hjemsted for et værtshus med det mytologiske navn ”Heimdal”. Det har derfor næppe været specielt fristende at åbne et værtshus klods op ad naboen. Men i 1920 lukkede Heimdal – pudsigt nok samme år, som den første beværtning slog dørene op i nr.61.

En lidt grå og trist Jægerhytte. Her fotograferet d. 3 marts 1978.

Stedets første ejer var en restauratrice ved navn C. Jeppesen. Hun ejede også bygningen. Hun holdt dog kun i to år. Allerede i 1922 overtog restauratør J. P. Pedersen såvel værtshus som bygning. Året efter overtog P. Pedersen (som man nok kan formode er et familiemedlem) værtshuset, imens J. P. Pedersen forblev ejer af bygningen. Hvad værtshuset hed i dets første år, kan vi ikke vide, men det kan bestemt ikke udelukkes, at stedet har heddet Jægerhytten siden første åbningsdag. Allerede i 1924 kan man nemlig læse følgende i Aarhus Stiftstidende:

”En flink ung Pige søges til Restaurant ’Jægerhytten’, Jægergaardsgade 61 ”.

Der er ikke på noget tidspunkt, hverken før eller siden, set andre navne på denne adresse end Jægerhytten. P. Pedersen døde under 2. verdenskrig i 1943, 64 år gammel. Om ham fortælles det, at han i sit liv havde ernæret sig som sømand, styrmand og toldbetjent i Kina, før han gik i land i Jægerhytten.

Stedets koncept har stort set været det samme igennem alle årene, og klientellet på værtshuset har stort set altid bestået af faste stamgæster samt af de godtfolk, af både fin og tvivlsom art, der har frekventeret Jægergårdsgade (og -vej) i årenes løb. I en årrække var stedet tillige et fast tilholdssted for det aarhusianske travpublikum, der ofte slog et smut forbi Jægerhytten både før og efter et besøg på travbanen.

Et hyggeligt hjørne i Jægerhytten. Naturligvis med gevir på væggen.

Interiøret har alle dage bestået af jagttrofæer og andre relikvier, der kan henføre til jagtaktiviteten. En del er dog blevet skiftet ud og føjet til igennem det forgangne århundrede, og der er næppe meget af den originale udsmykning tilbage. Man har dog stadig en varm fornemmelse af at træde ind i en rigtig jagtstue, når man træder over dørtærskelen til nr. 61.

En interessant detalje, som kan betragtes på væggen, er de to tøndelåg fra et par Scahlburg-vintønder. Den berømte familie af vinimportører i Nyborg, med den berygtede frikorps Danmark frivillige, Waffen SS-officer og østfrontskæmper, C. F Schalburg, til hvem familienavnet altid vil være tragisk knyttet, har muligvis stået for vinleverancen til Jægerhytten. Tøndernes ægthed mangler jeg dog stadig at efterprøve.

Det ene af Schalburg-tøndelågene, der kan ses på væggen på Jægerhytten

Facaden på Jægerhytten har gennemgået et par ændringer i årenes løb. Heldigvis til det bedre. Som man kan se på billederne, er der sket en markant udvikling fra den lidt grå og triste facade i 70’erne til den noget mere farverige, der pryder stedet i dag, og som næsten gør det umuligt ikke at få lyst til at svinge ind til en enkelt eller to af de kolde, blandt jagttrofæer og stamkunder.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Alle, Jægerhytten. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s