Passage-Vinstuen

Passage Vinstue står der. Bemærk at det i følge neonskiltet på facaden, ikke skal staves i bestemt éntal, som stedet ellers normalt omtales.

Andre historisk interesserede end undertegnede har også bemærket et kuriosum omkring Passsage-Vinstuen; den har op til tre forskellige adresser, og kun sjældent er det den korrekte, man støder på, når man slår værtshuset efter. Sagen er dog den, at Passage-Vinstuen har hjemme i Fiskergyde 15. Men en simpel søgning via Google vil vise, at stedet også placeres nede i Fiskergade i nummer 38. Retfærdigvis skal det siges, at bygningen Fiskergade 38 strækker sig langt op i Fiskergyde. Derudover har Passage-Vinstuen tidligere også prydet sig med lånte fjer og placeret sin adresse i Søndergade 1 a eller b. Men hvem vil ikke også gerne have et værtshus midt på strøget?!

Man kan gisne om, at stedets tidligere ejere har forsøgt at distancere sig fra Fiskergyde, da denne gade ofte har haft et lidt skummelt rygte blandt aarhusianere. Den megen adresseforvirring præger stedet den dag i dag, hvor renovationsarbejderne også har sit hyr med at finde ud af, hvor Passage-Vinstuen egentlig skal have samlet sit affald op. Men nummerrodet til trods så er det det samme værtshus, der har befundet sig i huset for enden af Fiskergyde, klods op af Posthussmøgen, i snart 100 år.

Bag dette fornemme hus gemmer Passage-Vinstuen sig. Indgangen går igennem porten på Strøget, ind i Fiskergyde, hvor værtshuset ligger. Og så kan man jo lige så godt lade som om, at man ligger på Strøget.

Første gang man kan støde på Passage-Vinstuen i de lokale medier er i en åbningsannonce i Aarhus Stiftstidende d.10 og 12. januar 1913:

”Passage-Vinstuen er aabnet. ’Ankershus’ gennem Porten. Vinhandler W. Maardt.”

Bygningen som huser Passage-Vinstuen er opført lige omkring århundredeskiftet, og hvad der har befundet sig i Passage-Vinstuens lokaler i stedets første 13 år vides ikke. Vinhandler W. Maardt, der tidligere havde drevet en beværtning i Skolegade, boede selv i en sidebygning til Fiskergade 38 – men ifølge senere oplysninger også på 1. sal i Fiskergyde 15. Allerede i værtshusets første par år satte nummerforvirringen tydeligvis ind!

D. 29. august 1916 dukker Passage-Vinstuen op i en annonce i de lokale dagblade: ”En kold Sjus 35 Øre. Servering i Haven. ’Passage-Vinstuen’ Søndergade 1 a-”. Her annonceredes der altså med en beliggenhed på strøget. Om den første ejer fortælles det, at han, uvist af hvilken årsag, gik under øgenavnet ”Pastor Smadder”. Og om stedet fortælles det endvidere, at tonen på Passage-Vinstuen var af en bramfri karakter. I John W. Oldams ringbind, som kan findes på hovedbiblioteket, refereres der til en Bacchus-dyrkende passus, som var skrevet på en af loftsbjælkerne, angiveligt af ”Pastor Smadder” selv:

”Pris være den gode St. Clemens.
Han opfandt Whiskey i vandet.
Dør man ikke af Tremens,
saa dør man af noget andet.”

Søndergade, bedre kendt som Strøget, set mod domkirken. Fotografi fra starten af 1900'tallet.

Det morsomme digt er det dog ikke længere muligt at se på Passage-Vinstuen. Det er sikkert blevet fjernet af senere ejere i forbindelse med renovering. Selvom tonen er blevet beskrevet som bramfri, er der dog meget der tyder på, at stedet ikke først og fremmest blev besøgt af havnearbejdere og håndværkere. Nærheden til strøget og det faktum, at vin dengang rent faktisk var en del af menukortet, har sikkert også bevirket, at det snarere var ’pæne’ mennesker, der betjente sig af Passage-Vinstuen end det håndarbejdende folk.

Den digteriske ”Pastor Smadder” døde d. 2. september 1920. Herefter drev hans enke, Betty Sophie Margrethe, værtshuset videre i hans ånd indtil 1922. Herefter overtog en K. Østergaard Andersen stedet, og han indrykkede i forbindelse med sin overtagelse af Passage Vinstuen, følgende artikel i Aarhus Stiftstidende d. 21. maj 1922:

”Maardts ’Passage Vinstue’. Varm Frokost 1 kr. Godt Smørrebrød. Priser på øl og Spiritus er nedsat (ny Vært)”.

Man kan lige præcis ikke se porten der fører ind til Passage-Vinstuen på dette billede. Den befinder sig ret til højre for fotografen, der her fotograferer Strøget, henover Clemensbro. I baggrunden ses domkirken.

Senere samme år annoncerede han ligeledes i Demokraten, at stedet var blevet renoveret og priserne nedsatte. K. Østergaard Andersen døde 19. april 1927, og også han blev efterfulgt af sin enke, der ligeledes holdt ud i to år. Herefter skiftede værtshuset ejer et par gange, før Inger Frentz tog over oktober 1929. Hun drev værtshuset indtil 1941, hvor en J. Karner tog over og efter ham Bjørn Rasmussen, der også drev cykelbanens restaurant. I bogen ”Aarhus. Jyllands Hovedstad II” fra 1946, der ligeledes kan findes på lokalarkivet, beskrives Passage-Vinstuen i Bjørn Rasmussens tid som ”En fredfyldt plet midt i Storbyens hektiske Trafik”.

Denne ”fredfyldte plet” skulle stedet dog ikke blive ved med at være. I 70’erne og 80’erne havde stedet et noget blakket ry som et tilholdssted for bøller og slagsbrødre. Et image som stedet, i nogles øjne, stadig kæmper lidt med. Et image som enkelte voldsepisoder med relation til Passage Vinstuen, som de lokale medier har beskrevet ganske fyldigt, heller ikke har hjulpet på. Men når det kommer til stykket, er det først og fremmest et hyggeligt og billigt værtshus for stamgæster og studerende, som stedets ejer i det nye årtusinde, Kjeld Nørregaard, bestyrer – og ikke en røverbule fyldt med bøller!

Bardisken på Passage-Vinstuen som den ser ud, her i år 2011.

Det store udland har da også bemærket den hyggelige lille oase i Aarhus’ midtby; således blev Passage Vinstuen af et større engelsk dagblad, anbefalet som et ”must see”, når man besøger Aarhus som turist. Og det kan man jo kun give englænderne ret i!

For enden af Fiskergyde ligger den, Passage-Vinstuen. Lidt gemt, men ikke glemt.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Alle, Passage-Vinstue. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s