Peter Gift

Peter Gifts facade. Her fotograferet i 1967. Det har desværre ikke været muligt at finde et tydeligt billede af facaden fra Lauritz Peter Hansens tid.

Bygningen, der i dag huser den største af Aarhus’ ti ældste værtshuse, Peter Gift – stedet med den kendte og hyggelige åbne pejs, er opført i 1887. Det var dog først i 1912, at bygningen kom til at huse Peter Gift, der dog rettelig hed Lauritz Hansens Vinhandel og Bodega (opkaldt efter grundlæggeren Lauritz Hansen), da den rykkede ind i M. P Bruuns Gade 10. I sine første år som bodegaindehaver, drev Lauritz Hansen sin forretning i Vestergade, Nørregade og Klostergade. Han døde i 1910. Herefter tog hans enke over. Allerede da de første spiritusbevillinger blev uddelt i 1906/7 blev Lauritz Hansen bevillingshaver.

M. P Bruuns Gade, fotograferet fra Sct. Pouls kirkeplads i 1960. Rådhustårnet kan skimtes i baggrunden.

Den opmærksomme læser vil bemærke, at Peter Gift i dag ikke har til huse i M. P Bruuns Gade nr.10, men i nr.28. Der foreligger her et mindre mysterium. Ifølge en artikel i Aarhus Stiftstidende fra d. 29. marts 2006 påstås det, at Lauritz Hansens enke og – senere hans søn, Lauritz Peter Hansen, i en periode drev sin forretning i det, der i dag er nr.22 (der hvor Arbejdernes Landsbank har til huse). Denne information har jeg ikke kunnet finde andre steder. Oplysningen synes at bero på en misforståelse. I forbindelse med nedbrydningen af Hallsvej, der blev til Hallssti, da man skulle udvide banegraven, ændrede man også nummereringen af husene på den lige side. Således blev nr.10 til nr.28. Det virker derfor mest sandsynligt, at Lauritz Hansens enke og søn har drevet forretning i de samme lokaler siden flytningen til M. P Bruuns Gade i 1912.

Sønnen, Lauritz Peter Hansen, tog allerede over i 1912, samme år som flytningen til M. P Bruuns Gade. Førnævnte artikel i Aarhus Stiftstidende hævder, at enken drev stedet indtil midten af 1930’erne. Det virker dog usandsynligt, at sønnen, med en alder midt i 20’erne, ikke skulle have været den naturlige arvtager. Stedets navn, Lauritz Hansens Vinhandel og Bodega, skulle tages for pålydende. Der var i starten tale om en forretning, der solgte vine forrest i forretningen, og som havde lov til at skænke disse vine i baglokalet for siddende gæster – dvs. en ”rigtig” bodega. Op igennem 1920’erne annonceredes der heller ikke med andet end udvalget af vin.

Noget tyder dog på, at den gode ”Peter Gift” blødte lidt op for konceptet, som tiden gik. I 1930’erne benævnes stedet som en cafe, hvilket dengang lige så ofte betød værtshus i gængs forstand. Lauritz Peter Hansen gik under øgenavnet ”Peter Gift”, sandsynligvis fordi han, ifølge visse kilder, oprindeligt var farmaceutuddannet. Øgenavnet gik videre til værtshuset, sikkert med Lauritz Peter Hansens stiltiende accept. Det var dog først ved hans død i 1965, at stedet officielt kom til at hedde Peter Gift. På daværende tidspunkt var Lauritz Peter Hansen blevet 79 år gammel og havde således drevet værtshus i 53 år.

Bygningen der i dag huser Arbejdernes Landsbank under ombygning. Stedet hvor Lauritz Peter Hansen og hans moder, måske - men højest sandsynligvis ikke, har haft værtshus. Øverst i billedet kan man ane indgangen til Lauritz Hansens Vinhandel og Bodega. Fotograferet i 1936.

Rygtet vil vide, at stedet i mellemkrigsårene var et tilholdssted for de litterære og intellektuelle af byens borgere. Generelt blev det ganske givet betragtet som en hyggelig, borgerlig beværtning; som et pænt værtshus for dannede mennesker og bestemt ikke i den mere ”bramfri” kategori, som nogle af de andre værtshuse, der bliver beskrevet her på siden. Det fortælles, at Peter Gift under krigen helt undgik at servere for tyskerne efter aftale med kunderne på værtshuset. Hver gang nogle tyske soldater kom ind i lokalet, var det “lukketid”, og Lauritz Peter Hansen gik rundt og slukkede lyset, mens de danske gæster i henhold til aftalen forlod stedet for så at vende tilbage, når fjenden var forduftet.

Ved Lauritz Peter Hansens død i 1965, skrev Holger Christensen, journalist ved Aarhus Stiftstidende følgende mindeord: ”Vinstuen og vinhandelen i Bruunsgade havde et særpræg, som aldrig nogen beværtning vil kunne opvise magen til. Det skyldtes ikke blot det særlige interiør, godt tilrøget og med duft af mange, mange hyggetimer; det skyldtes først og fremmest den ånd, hvori det blev drevet.

Nye ejere og nyrenoveret. Her fotograferet ved "genåbningen", d.31. maj 1967.

De efterfølgende ejere nedlagde vinhandelen i forlokalet og gav stedet en, sikkert tiltrængt, renovering. Derudover begyndte der at komme små retter på menuen, så man nu også kunne få stillet sin sult under et besøg ikke længere hos, men i ”Peter Gift”. Siden er der ikke sket de store revolutioner på Peter Gift.

Peter Gift anno 1978 - men det kunne lige så godt være 2011. Man har været tro mod stilen igennem alle årene, og Peter Gift ligner den dag i dag, sig selv.

I 2006 valgte stedets daværende ejer, Sven Bøgh, at fejre stedets 100 års jubilæum. I den forbindelse blev der naturligvis skævet til året for udstedelsen af bevillingen til Lauritz Hansen. Jeg vil påstå, at et mere passende 100-års jubilæum må finde sted i 2012, hvor Peter Gift kan fejre 100 år på samme adresse.

Den nuværende ejer, Jens Brogaard, måtte i lighed med mange andre af byens værtshuse træffe et valg ved rygelovens indførelse i 2007. Enten fjerne røgen fra værtshuset eller reducere kapaciteten og fjerne maden fra menuen for at kunne forblive et rygersted. Jens Brogaard valgte, til forskel fra en del af de andre gamle værtshuse, den første option. Det har samtidig betydet en ændring i stedets klientel, der nu også frekventeres af: ”piger, der aldrig tidligere gik på værtshus. Sportsfolk, som kommer fra DGI-Huset, sangforeninger og sekretæren, der nu tager med firmaet ud. Nu skal hun ikke længere rense sit tøj og vælger derfor at deltage i firmafrokoster”, som Jens Brogaard selv udtalte det til Aarhus Stiftstidende d.24. oktober 2010.

For nyligt gjorde stedet sig også bemærket i medierne, da man tildelte tennispigen Caroline Wozniacki en stamplads på værtshuset. Hun havde besøgt Peter Gift en efterårsaften med et par veninder. Stedets knapt så kendte gæster må dog gerne benytte Carolines plads – de skal bare rejse sig, hvis hun kommer og gør krav på den. Ja, selv landets ypperste sportskvinde forstår at sætte pris på en god gammel beværtning, når hun ser den. Det var et fornemt sted, som Lauritz Hansen grundlagde – og det er det tydeligvis stadigvæk.

I disse hyggelige omgivelser valgte hele landets tennisdarling, at tilbringe en fredag aften i venners lag. Det kan man ikke fortænke hende i!

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Alle, Peter Gift. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s