Trøjborg Kroen

Det klart bedste billede der findes i lokalarkivet af Trøjborgkroen fra svundne tider. Her fotograferet i oktober 1963.

Den, i forhold til midtbyen, fjernest liggende af byens ti ældste værtshuse, er, i lighed med Boulevardcafeen på Christiansbjerg, også den der har levet den mest diskrete tilværelse af de ti. Der er stort set intet materiale om stedet i avisarkiverne, og lokalarkivet har kun enkelte fotografier af stedet – på trods af den fine beliggenhed ud til Tordenskjoldsgade.

Helt oppe på Trøjborg, byen i byen, har den således levet en stille tilværelse i en hjørnebygning på Trøjborgs travle handelsgade. Bygningen, der i dag huser Trøjborgkroen, er opført i 1902. Allerede i 1904 er der beværtning på adressen. Ifølge en artikel fra 1954 skulle stedet have heddet Café Olympia i sine første år. Denne information bestrides dog af andre informationer, der hævder, at navnet er ukendt, men at det bestemt ikke er Café Olympia! I vejviseren er det desværre ikke muligt at spore noget navn på restaurationen. Man kan dog se, at stedets første indehaver har heddet E. Hansen og efter ham, i 1909, Christen Christensen. Denne Christen Christensen havde efter sigende øgenavnet ”Punch Christen”.

Da Christen Christensen bliver indehaver af stedet, har hele bydelen været et stort byggerod. Trøjborg var først ved at udvikle sig til en egentlig bydel på dette tidspunkt. Det er nok ikke forkert at gætte på, at stedets faste gæster i de første mange år har været håndværkere af forskellig art, der i forbindelse med de mange opgaver, som Trøjborg bød på dengang, har slukket tørsten hos ”Punch Christen”.

Sporvognens endestation, i krydset Kirkegårdsvej, Trøjborgvej og Tordenskjoldsgade. Her et grumest foto fra bogen "Aarhus Dengang og Nu".

I mange år havde sporvognen, inden den blev trukket helt op til Marienlund, endestation på hjørnet af Trøjborgvej og Tordenskjoldsgade – og dermed umiddelbart i nærheden af hjørnet af Niels Juelsgade 51/Tordenskjoldsgade 11, hvor Trøjborgkroen i dag hører hjemme. Det har ”Punch Christen” givetvis også nydt godt af. Rygtet vil også vide, at mangt et gravøl er blevet drukket i disse lokaler; i 1870’erne blev den nærliggende kirkegård indviet. Det var næppe alle, der havde råd til et fornemt begravelsestraktement på Sjette Frederiks Kro eller Pavillonen i Riis Skoven, hvorfor ”Punch Christens” lille beværtning nok har været det bedste alternativ til de mere sparsommelige og fattige borgere.

Det var desværre ikke muligt at finde billeder af værtshuset fra "Punch Christens" tid eller under krigen. Her er det et stemningsfuldt julebillede af Tordenskjoldsgade i 1960. Trøjborgkroen, som stedet blev døbt i 1950, kan ses til venstre i billedet.

Christen ”Punch” Christensen døde d. 7. juni 1935, og efter hans død førte hans enke stedet videre, indtil hun selv døde kort tid efter d.2. februar 1936. Samme år overtog Axel Carl Nielsen lokalerne, og han døbte stedet Café Trøjborg (visse steder også kaldet Trøjborgcafeen og Trøjborg Kaffebar). D. 6. december 1936 samme år, som han overtog stedet, annoncerede Axel Carl Nielsen i Aarhus Stiftstidende: ”En flink Pige søges straks til Restaurationen, Niels Juelsgade 51.” og senere med en lignende annonce, denne gang fra d. 5. april 1941:

”Pæn Pige antages straks. Restaurationen, Niels Juelsgade 51.

Den sydlige ende af Tordeskjoldsgade. Trøjborgkroen kan skimtes til venstre i billedet. Her fra 1960.

Axel Carl Nielsen flyttede i løbet af 40’erne sin ”Cafe Trøjborg” et par meter ned af Tordenskjoldsgade til hjørnet af Trøjborgvej. Beværtningen, der havde hjemme på Niels Juelsgade 51 derefter, har indtil 1950 angiveligt heddet Trøjborg Kaffebar. Det varede dog kun indtil 1950, hvor stedet fik det navn, det stadig bærer i dag; Trøjborg Kroen.

I sidste halvdel af 1900’tallet fik Trøjborgkroen hård konkurrence; direkte overfor åbnede værtshuset Peter Vessel. Men konkurrencen til trods; Trøjborgkroen lever stadig i bedste velgående, og den dag i dag er stedet stadig et velbesøgt arbejderværtshus. Man kan ved selvsyn konstatere, at blå overalls bestemt ikke er en ualmindelig påklædning på Trøjborgkroen, og samtaler om, hvad der foregår på havnen, er bestemt ikke et sjældent samtaleemne. Der er dog også plads til det lokale stamklientel og studerende fra seminariet og det nærliggende universitet. Stedet ejes i dag, år 2011, af Omar Petersen, og det er således ham, der fører faklen videre for den ældste beværtning i Tordenskjoldsgade på Trøjborg.

Trøjborgkroen i det nye årtusinde.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Alle, Trøjborg Kroen. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s